logo

Асоциация „Докосни дъгата“  е създадена в гр. София през 2014г. Неин основател е д-р Денислава Ангелова, която е посветила живота си – своето време и усилия, на добротворчеството и благотворителността.

Със създаването на Асоциация „Докосни дъгата“, д-р Ангелова официално афишира нейната кауза и присъствие в обществения живот на страната ни, като обединява и повежда стотици деца, младежи, спортисти и обществени личности към сътворяването на един по-добър и справедлив свят.

Името на организацията е родено спонтанно, когато едно от децата е прието в българска болница след дълго неразположение. След изследвания, лекуващият му лекар установява Диабет Тип 1. Когато съобщава диагнозата на детето, то се разплаква. Виждайки, че детето рони сълзи с наведена глава, лекарят му казва с цялата си любов: „Не плачи! Няма как да видиш дъгата, ако непрекъснато гледаш в краката си“ (Чарли Чаплин). Протегни ръце и докосни дъгата, защото ти можеш! За теб няма нищо невъзможно!“.

От самото ѝ създаване дейностите и целите на Асоциацията са насочени към децата и младежите в България – да се подобри качеството и средата им на живот, да се осигурят средства и възможности за пълноценен живот на хронично болните деца, да се популяризират спорта и здравословното хранене сред децата и младежите, като така се намали агресията сред тях, както и да се възпита дух на патриотизъм, любов към националната идентичност, и родолюбие.

Именно затова дейностите на Асоциацията обхващат широк спектър от социалния живот – здравеопазване, образование,култура, спорт, хранене. Във всяко от тези направления Асоциацията има редица текущи и финализирани инициативи и проекти. За по-широк обхват на децата и младежите, Асоциацията си партнира успешно с държавни и общински институции, сред които Президентската, различни министерства, множество общини, както и с професионалисти в различни направления – лекари, диетолози, педагози, психолози, и с и личности от сферата на културата и изкуството – актьори, режисьори, певци, писатели и поети.

Основен акцент в цялостната дейност на Асоциацията е спортът като основно средство за възпитание на навици за здравословен начин на живот.

В тази насока Асоциацията има редица проекти, които осъществява, развива и дообогатява, с цел идеята, че спортът е здраве, начин на живот и себеизразяване, да достигне до по-широк кръг от хора. За последните години Асоциацията е инициатор на десетки детски и младежки спортни инициативи:

 

Проектите и инициативите на Асоциация „Докосни дъгата“

Национален лагер „ Докосни дъгата“ – това е летен лагер за деца и младежи на възраст от 4 до 25г., страдащи от Диабет тип 1. На лагера децата получават професионално отношение от медицински специалисти, създават доживотни приятелства и се срещат със обществени личности , за да бъдат подкрепени и насърчени да живеят пълноценно. Седем поредни години от 2015 до 2022 г. в Лагера се организира специален ден за среща с представители на различни футболни клубове от страната, които безрезервно подкрепят младежите в желанието им да спортуват. Чрез тази инициатива за първи път във футболната история на България няколко различни футболни клуба от страната, които иначе се съревновават в исторически битки за футболно надмощие, се срещнаха в лагера. „Левски“, ЦСКА, „Лудогорец“, „Славия“, „Ботев“, „Черно море“ и „Дунав“ демонстрираха пред децата истински дух на сътрудничество и професионализъм. Професионалистите провеждаха общи тренировки с децата и младежите, като така им показаха, че основното послание във футбола е, че не е важна победата, а е важна честната и достойна игра

„Мисия спорт на любимите герои“е Национална кампания на Асоциацията и Сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“, в която основна цел е популяризирането на спорта сред децата от 1-ви до 4-ти клас, като им се покаже нагледно, че спортът е и забавен. В кампанията участват редица спортни и футболни клубове от страната, а сред лицата на кампанията е и селекционерът на националния футболен отбор на България.

Национална младежка програма „Заедно за отбора“ е инициатива, организирана и провеждана съвместно от Асоциация „Докосни дъгата“, Българският футболен съюз и Министерство на младежта и спорта. Програмата има за цел да осигури възможността  деца в неравно положение да тренират футбол, като организаторите поемат всички разходи за спортно-тренировъчната дейност в рамките на една календарна година.Към дългосрочната програма паралелно се осъществяват и еднодневни кампании на младежкия национален отбор, като  в рамките на лагерите за деца се правят срещи с младежи, трениращи футбол в различни общини в страната.

Съвместна социална програма в партньорство между Асоциацията и футболен клуб „Левски“ за превенция и лечение на инсулиново-зависими деца с Диабет тип 1. Основната й цел е да популяризира проблемите на децата със заболяването и да им осигури възможност за активна спортна дейност. Благодарение на инициативата деца с диабет от Асоциацията тренират в ДЮШ на ФК „Левски“.

Ежегодно Асоциацията инициира национални инициативи за отбелязване Световния ден на диабета в Кърджали, София, Варна, Велико Търново. В тях участват множество футболни отбори, които съвместно с деца с диабет Тип 1, изграждат „Синия кръг“ – логото на Световния ден за борба с диабета. Кръгът символизира глобалното обединение на диабетната общност срещу диабетната пандемия, и е символ на човешките съдби, белязани от диабет Тип 1.

„Бъди приятел с диабета!“ е инициатива на Асоциацията по повод 14 ноември – Световния ден за борба с диабета. В нея “Докосни дъгата” заснема и популяризира специален видеоклип с участието на деца и младежи с диабет от цялата страна, които за първи път застават с лицата си и говорят смело за света, в който живеят, и за проблемите, пред които се изправят. В докосващото сърцата видео, изпълнено с много искреност, със свои послания се включват и редица успели български спортисти и популярни личности. Идеята е да насърчат младите хора с диабет и да покажат на обществеността, че те не са различни и могат да водят пълноценен живот.

Инициатива за подкрепа на младежи и мъже с диабет /национален отбор по футзал/ – основната й цел е Асоциацията да осигури и закупи спортни екипи на футболистите.

„Младите хора на България – това сме ние“ – Национална програма с множество инициативи, обединени от идеята да се изгради социално-отговорно поведение у младите и децата, като се развиват техните умения за работа в екип и справяне с трудности, насърчава се развитието на самочувствието и вижданията им за света, насърчават се да растат активни и отговорни. Проектът има своите продължения „Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията“, „Младите хора – бъдещето на България – в действие“ и „Младите хора – бъдещето на България – отговорни и активни“

„Спортувай с послание” – Национална конкурсна инициатива, в която със свои снимки и послания се включват десетки ученици от цялата страна.  Мисията на инициативата е да насърчи творческите заложби в талантливи и амбициозни български младежи, като с творбите си те вдъхновиха и мотивираха своите връстници да спортуват и по-активно да се справят с предизвикателствата на живота.

„Обичай Спартак, Обичай Плевен” – е Кампания, която популяризира баскетбола сред децата от гр.Плевен. Основните й инициативи са свързани с осигуряване на възможността децата да присъстват безплатно на срещите на местния баскетболен клуб „Балканстрой“, като така черпят вдъхновение и мотивация за спорт.

Възстановяване на баскетболна школа „Черно море Тича” във Варна е Инициатива в полза на над 350 момичета и момчета, които ежедневно тренират в школата. В нея активно спортуват и деца с диабет Тип 1.

„Умни в образованието, активни в спорта” – Проект, финансиран по програма Еразъм+, Ключова дейност 2 „Стратегически партньорства”. Проектът е с продължителност от 24 месеца и е насочен към насърчаване на ефективна и иновативна педагогика, насърчаване на подхода STE (A) M в образованието, чрез преподаване в контекста на спорта и междукултурното многообразие. Проектът „Умни в образованието, активни в спорта” работи с младежи на възраст от 14 до 19 г., които са в училищна фаза и са на път да постигнат основна реализация в живота на базата на знания и придобити компетенции. С участието на партньорите от България, Румъния, Сърбия и Испания се дава възможност на организациите да развиват и укрепват мрежи, да повишават капацитета си за работа на транснационално ниво, да споделят и противопоставят идеи, практики и методи.Проектът насърчава и прилагането на цялостен и иновативен подход към преподаването и ученето чрез използване на нови технологии и включване на личности лидери или модели за подражание – спортисти, футболисти заедно с учители от училището. В рамките на проекта се провеждат срещи с млади хора, като това им помага да придобиват знания, опит и умения за презентация и комуникация в мултикултурна среда.Проектът дава трайни насоки за здравословен начин на живот, който се основава на ежедневна физическа подготовка, добри познания по география, както и комуникативни умения на чужд език.

Младежки спортен панаир под наслов „Пътят към здравето” е Инициатива, която се провежда в градовете Плевен, Русе, Враца, Сливен и Смолян. Събитието включва професионални спортни демонстрации, концерт, игри, забавления. Спортните панаири се провеждат с активното участие на местни спортни клубове, ученици от съответния регион, олимпийски, световни и европейски медалисти на България, популярни готвачи и диетолози. Сред специалните участници са шеф Андре Токев, златното момиче в художествената гимнастика Ренета Камберова, олимпийската медалистка Елица Янкова, световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, параолимпиецът Михаил Христов, каскадьорът, актьор и борец Иван Костадинов – Rampage и др. В концертите участват Валентина Александрова, Цвети и Светли от Expose, Торино и Пашата.

Създаване на готварска книга „Шампионски рецепти“, посветена на здравословното хранене – едни от най-добрите български спортисти влизат в кухнята на шеф Андре Токев, за да готвят с него, като споделят рецептите си и в специални видеоклипове. В тях Ренета Камберова, Невяна Владинова, Детелин Далаклиев, Станимира Петрова, Тихомир Иванов, Александра Начева, Иван Турицов, Димитър Евтимов, Ивайло Иванов, Божидар Темелков, Александър Лазаров, Елица Янкова и Йордан Минчев разкриват здравословни рецепти, които да използват младите хора.

Онлайн кампания „Шампионите говорят”, с акцент върху рубриките „Шампионите споделят” и „Готвачите споделят” – в специални видеоклипове утвърдени спортисти и готвачи споделят своята визия за здравословно хранене и изпращат насърчителни послания към младите хора. Сред лидерите на онлайн инициативата са легендарният холандски футболист Патрик Клуйверт, Александър Кукол – европейски шампион по джудо до 90 кг., Димитър Ефтимов /ЦСКА/, Божидар Темелков – световен шампион по самбо и балкански шампион по джудо, Иван Турицов / ЦСКА /- двукратен европейски шампион по джудо, Станимира Петрова – световен и европейски шампион по бокс, Петър Лесов – олимпийски шампион по бокс и др.

Менторска програма за млади хора е инициатива на Асоциация „Докосни дъгата“ съвместно със Спортен комплекс „Камчия“. В нея известни, успешни и доказани личности насърчават, помагат и предават опита си на децата-гости на Комплекс „Камчия“. Патрон на Менторската програма е принц Кирил Сакскобурготски /Княз Кирил Преславски/, а многократният олимпийски и световен шампион по фигурно пързаляне Евгени Плющенко е вторият Ментор, който подкрепя, насърчава и мотивира млади таланти.

Асоциация „Докосни дъгата“и СК „Камчия“ създадоха най-големия частен музей на Спорта за обществено ползване, с експонати на десетки български топ спортисти. Те са изложени в новооткрития Музей на спорта в СК „Камчия“. Експозицията е разположена в специално създадена зала в Комплекса и е озаглавена „Негово Величество Спортът“.

Дарение на сензори за измерване на кръвната захар – 16 деца и младежи с диабет от Враца получиха сензори за измерване на кръвната захар, като инициативата бе на Асоциация „Докосни дъгата“, съвместно с ВиК – Враца.

Благотворителен проект „Dexcom ONE – ЗАПОЧНИ НОВ ЖИВОТ“ – съвместната инициатива на Асоциация „Докосни Дъгата“ и американската компания „Dexcom ONE“, благодарение на която 200 стартови пакета за проследяване на кръвната захар ще достигнат до българските деца и младежи. Проектът е наименуван „Dexcom ONE – ЗАПОЧНИ НОВ ЖИВОТ“.Сензорите ще бъдат разпределени в големите болници, където има педиатрични отделения по диабет:

– гр.София – СБАЛ по Детски Болести „проф. Д-р Иван Митев“, Отделение по диабет с ръководител доц. Савова;

– гр. Пловдив – УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив, Клиника по педиатрия , д-р Цветанова;

– гр. Варна – УМБАЛ „Света Марина”, Отделение по диабет с ръководител проф.Йотова;

Обучен персонал и обучени доброволци от Асоциацията ще помагат на децата и техните родители в първите стъпки при използването на системата за мониторинг на кръвната захар.

Мотивиращи срещи с Легендарната 8-ца Христо Стоичков – цел – социализиране на деца и младежи с диабет тип 1.

Партньорство с Пробега на мира.

За 2021 година по предложение на Асоциацията наградени с престижната награда „Почетен факлоносец на мира“ са звездите на бойните спортове Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов и щангистът Христо ХристовЗа 2022 година Световната футболна легенда Христо Стоичков, „златното“ момиче на художествената гимнастика Мадлен Радуканова и кметът на Пазарджик Тодор Попов са носителите на наградата „Почетен Факлоносец на мира“ на Международната атлетическа щафета „Пробег на мира“ по предложение на Асоциация „Докосни дъгата“.

По предложение на Асоциацията, носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков бе удостоен с титлата „Почетен посланик на Пробега на мира“ за Европа.

За втора поредна година България е домакин на Седмица на мира. По този повод организацията „Пробег на мира“, Националната гвардейска част и Асоциация „Докосни дъгата“, представят специален късометражен филм, озаглавен „Гласове за мир“, в който участие взимат най-успешният български футболист Христо Стоичков и редица наши олимпийски и световни шампиони – Ренета Камберова, Мадлен Радуканова, Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов и Божидар Темелков. Във видеото участват още бегачите от международната щафета „Пробег на мира“, представители на Националната гвардейска част, както и спортните журналисти Елена Яръмова и Радостин Любомиров.Гласовете зад кадър са на Емил Калев и Галина Димитрова от Ансамбъла на въоръжените сили, а за видеомонтажа се е погрижила Станимира Петрова.Краткият филм, който е по идея на „Пробега на мира“ и концепция на Асоциация „Докосни дъгата“, има за цел да вдъхнови конкретни стъпки за постигането на мир. Мир, който е олицетворение на спокоен живот, обич, любов, радост, щастие, доброта и благодарност.

По предложение на Асоциацията Връх Снежанка в Пампорово се присъедини към хиляди красиви, значими и вдъхновяващи места по целия свят, посветени на мира и международното приятелство. Това се случи с официалното откриване на плоча, провъзгласяваща емблемата на туризма в тази част на Родопите и Пампорово за т.нар. „цвете на мира”. Всъщност, това е третият връх в света след Матерхорн в Швейцария и Денали в Аляска, на който се поставя такъв паметен знак. Освен отбора от бегачи, пренасящ пламтящия факел на мира, в церемонията се включиха момчетата и момичетата с диабет от „Докосни дъгата“, младите гвардейци, зам.-кметът на Община Смолян Марин Захариев, домакините от Пампорово АД, както и спортните звезди Ивет Горанова, Ренета Камберова, Мадлен Радуканова, Йордан Минчев, Христо Христов и Даниел Александров.

Пробегът на мира в Плевен, където асоциация „Докосни дъгата“ организира специално посрещане на факела и отбора бегачи. Международната щафета, която в края на месец май е потеглила от Германия, за да премине по цялото поречие на река Дунав чак до Черно море, символизира всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Затова и участниците в инициативата, както и жителите на градовете и селата, през които Пробегът минава, предават един на друг Факела на мира.

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ е втората в България, която стана част от проекта „Цветята на мира“. Отбор от международната щафета Пробег на мира, чиято мисия се изразява в разпространяване на посланието на мира, днес посети МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян . Част от отбора и посланик на мира бе едно от Златните ни момичета по художествена гимнастика Мадлен Радуканова. Посещението се осъществи по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата“ и бе съпътствано от няколко значими събития.

С признателност и благодарност за усилията и грижите на лекарите, отборът постави паметна плоча пред болницата, която беше открита официално от кмета Николай Мелемов, д-р Даниела Дариткова и олимпийската ни шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова.

Посещението в Умбал „Света Марина“ Варна се осъществи по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата“ и бе съпътствано от няколко значими събития, провели се при спазването на всички противоепидемични мерки. С признателност и благодарност за усилията и грижите на лекарите, отборът постави паметна плоча в красивия парк на болницата. До плочата се посади и красив сребърен смърч – символ на единството и вечността на посланието на мир и хармония. Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Света Марина” е първата болница в България, която е част от проекта цветята на мира. Над 1000 природни забележителности, архитектурни обекти и значими местности са получили званието Цвете на мира. Мисията на Цветята на мира е да предлагат ежедневни напомняния за нашия всеобщ стремеж към мир.

Дейвид Култард за Асоциацията – Големите шампиони имат огромни сърца. Тази максима затвърди и легендарният пилот от Формула 1 Дейвид Култард, който се доказа като социално отговорна личност, отделяйки време, за да заснеме специално видео послание за децата и младежите на Асоциация „Докосни дъгата“.Освен сърдечния си видео поздрав, Култард се погрижи да осигури автографи за всички младежи и деца, които след месец участват в 7-ия национален диабетен лагер на „Докосни дъгата“.

На 30 март 2022 година, Асоциация „Докосни дъгата“ и Българо-Йорданска камара за икономическо сътрудничество официално сключиха споразумение за партньорство.Д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация „Докосни дъгата“ и почетният консул на Хашемитско Кралство Йордания Н. пр. д-р Хасан Бармауи, представляващ Българо-Йорданската камара за икономическо сътрудничество, изразиха своето задоволство от подписването на документа и изразиха увереност, че с него полагат основите на еднa дългa, ползотворнa и успешна съвместна работа.В споразумението се посочва, че Асоциация „Докосни дъгата“ и Българо-Йорданска камара за икономическо сътрудничество ще си взаимодействат в следните области: спортни дейности, младежи, здравеопазване, образование, превенция на зависимости, иновации, бизнес отношения и др.

Асоциация „Докосни дъгата“ е партньор на златната ни олимпийска медалистка в благородното ѝ начинание „Година на благодарността с Мадлен Радуканова“. Кампанията ще се провежда през всичките 12 месеца от 2022 година, като всеки месец „златното момиче“ планува да бъде на различно място в страната, за да се срещне с деца и младежи, които имат нужда от подкрепа, от менторство и от добър пример.

По инициатива на Асоциация „Докосни дъгата“ Христо Стоичков занесе факела на мира във Ватикана. Легендата на българския футбол участва в традиционния футболен Мач на мира, а символът беше в ръцете му преди началото на голямото събитие. То се провежда под патронажа на папа Франсиск и и е посветено на Диего Марадона. Стоичков  игра  в Отбора на света, редом до футболисти като Роналдиньо, Джанлуиджи Буфон, Клаудио Каниджа, Ерик Абидал,  Луис Суарес, Чиро Ферара, Робер Пирес, Фабио Канаваро, Иван Ракитич и други.

Асоциация „Докосни дъгата“ е партньор на Община Пазарджик в изграждането и популяризирането на „Градина на света – Пазарджик“ Градината отправя ясно послание, като надскача различията между отделните страни и подава ръка в търсене на допирни точки между всяка една култура, общност и език. Не на последно място – в тези трудни времена красотата на градината ще осигури кът за хармония, смирение и наслада на всеки нейн гост; ще вдъхновява, образова и предлага несравнимо пътешествие без граници.

Освен дейностите,пряко свързани със спорта, Асоциация „Докосни дъгата“ е инициирала и реализирала следните проекти:

Национална кампания „За нов живот” – Първата и най-голяма дарителска кампания за закупуване на инсулинови помпи на деца и младежи в България с диабет тип 1. До момента са осигурени 22 инсулинови помпи и 18 сензора за измерване на кръвната захар. Създаден е и първи в страната Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет (ЦИТАТ-Д) в УМБАЛ „Св. Марина“ за лечение на пациенти с диабет на възраст от 0 до 18 г.

Националната инициатива за създаване на Ученически гвардейски отряди и оркестри в цялата страна. Патриотичната кампания е под патронажа на Президента, с подкрепата на Министерство на отбраната и със съдействието на Националната гвардейска част.

„Пресичай безопасно с Боби и Кели” – Националнакампания с цел намаляване на пътно-транспортните произшествия и повишаване на отговорността на пътя. За целта триизмерни детски фигури в реален размер напомнят на шофьорите да пазят децата на пътя на кръстовища в цялата страна.

Споразумение за съвместна работа между Асоциация „Докосни Дъгата и унгарски спортен клуб Szombathely MAV Haladas Railway Sport Club.

Рамковото споразумение бе подписано от председателя на Асоциация „Докосни дъгата“ д-р Денислава Ангелова мениджърът на Халадаш – Ержебет Санто, на срещата присъстваха още вицепрезидентът на клуба – Жолт Бокор и Пламен Тютюнков – координатор международни проекти Халадаш „.

Докосни дъгата“ и Szombathely MAV Haladas Railway Sport Club ще осъществяват съвместна дейност в няколко направления. Освен, че ще си партнират в международни и национални програми, двете организации ще обединят усилия за създаване на социални програми и образователни модули, насочени към общественозначими проблеми, сред които Диабет Тип 1 при деца и младежи, хранителни разстройства и затлъстяване, зависимости от технологии и социални мрежи. Плануват се също така обучения и спортни лагери за деца, младежи и треньори с идеята за обмяна на опит.

Споразумение за съвместна работа между Асоциация „Докосни Дъгата и женския отбор по футбол „Наполи“

Двете страни поставиха на първо място приятелството помежду си, както и това между България и Италия, които да послужат като здрава основа, върху която да се развиват бъдещи проекти в цяла Европа.Като приоритет са заложени популяризирането на женския футбол и създаването на възможности все повече млади хора да могат да се развиват. Поддържането на среда, в която най-важно е равенството, и реализирането на различни съвместни проекти, свързани с образованието в спорта, здравословния начин на живот и активността

Договорът за партньорство беше сключен в офисите на президента на клуба Рафаеле Карлино и подписан от административния директор Франческо Триподи. Официален представител на Наполи в партньорството е Алесандро Гангуца с помощник Джанлука Монти.

Споразумение за съвместна работа между Асоциация „Докосни Дъгата и женския отбор по футбол на  „Цървена звезда“

Двете страни поставиха приоритетите, по които ще работят –  проекти и инициативи, свързани с образованието в спорта, здравословния начин на живот и физическата активност.

Документът бе официално подписан по време на среща между представители на сръбския клуб и българската асоциация, провела се на емблематичния стадион „Райко Митич“ в Белград от председателят на асоциация „Докосни дъгата“ д-р Денислава Ангелова и президентът на ЖФК „Цървена звезда“ Сандра Сремчевич.


 

Асоциацията е инициирала и множество други обществено значими дейности:

Откриване на детска занималня в детската клиника на  УМБАЛ „Георги Странски” , гр.Плевен;

Участие в създаването на параклис в двора на Националната гвардейска част;

Инициатива „Коледни дни”, включваща обиколка из страната по Коледа и организиране на тържества за децата с диабет;

Провеждане на традиционни инициативи по случай българския празник „Баба Марта” в детските клиники в болниците в Плевен, София и Варна;

Организиране на Национална конференция под наслов „Запознай се с диабета“;

Благотворителна изложба „Денислав и Денислава“ за Денислав“. Инициативата с картини на Денислав Маринов е в подкрепа на младеж с диабет тип 1.

Откриване на представленията „Великите дни на България” на хиподрума в гр.Банкя. Спектакълът по случай Великден се провежда под патронажа на д-р Ангелова.

Инициатива „Великден с моето семейство“ в различни общини в България, която се провежда съвместно с телевизия Канал 3;

Организиране и водене на национална делегация в Баку с участието на представители от три български университета: „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас, Габровски технически университет, и Технически университет, гр. София, които подписаха меморандуми за разбирателство с местното Висше нефтено училище, както и  отделни споразумения за сътрудничество в областта на учебната и научно-изследователска дейност;

Участие във възпоменателен ритуал в село Цапари, Македония, с отдаване на почит към загиналите български войници и офицери по време на Първата световна война. Асоциацията реализира и идеята си за възстановяване на гробните плочи на българските офицери в двора на църквата в Цапари.

Старт на проекта ОБМН (Обединена българска младежка нация) в Молдова. Той има за цел освен да се бори с агресията и зависимостите, да популяризира и съхранява българските спорт, история, образование и култура в страните с българско малцинство. В Молдова за пръв път бяха създадени спортни отбори в българските училища, като подкрепата си за кампанията дадоха ПФК „Левски“, ЦСКА, „Лудогорец“, „Славия“ и „Арда“. През 2019 г. по проекта бяха създадени и кътове на българската история и култура.

ПФК АРДА създаде специален клип, чрез който отправя изключително силни послания към всички млади българи и стана основен партньор на инициативата в борба с агресията заедно с Асоциация „Докосни дъгата“ .

Проектът „Турнир ЧЕРВЕНА КУПА“ – предоставя възможности на деца с диабет тип 1  за  участие в спортния животна Европа, социалната и гражданска ангажираност чрез смесени мобилности инеформално обучение на участниците в проекта. Той се стреми да демонстрира какви саобщите ценности на УЕФА и колко е важно личностното развитие в посока борба срещудискриминацията и широка достъпност на децата до спорт, без значение, етнос, религия,цвят и заболяване / стига то да позволява спорт/. Това ще стане чрез осигуряване научастието на повече от 200деца чрез 5-дневен европейски турнир „Червена купа“ , заеднос нашия партньор ЦСКА София. Турнирът е предвиден да стартира и в първия ден настарта на Европейското първенство, с това ще се даде възможност на всички участницизаедно да чуят първия съдийски сигнал и да коментират случващото се на големия екран –ще се преодолеят различията в националността и езика, ще паднат комуникационнитебариери и ще се „стопят“ ледовете. Освен планираните мачове, в програмата са заложеникурсове за здравословен начин на живот, като децата с диабет ще изследват кръвната захар на своите съотборници, ще се проведат коучинг серии с известни психолози за личност развитие и преодоляване на агресията. Ще бъде създадена самостоятелна платформа на проекта, където ще могат на живо да се наблюдават всички мачове. За популяризиране на проекта ще бъдат поканени медии от всички държави участници. – УЕФА – не реализиран. Партньори – ПФК ЦСКА, Войводина Нови Сад, Каляри, Вратарска школа „ Габор Кирай“


 

За всички свои  дейности и инициативи Асоциация „ Докосни дъгата“ получава признание и е удостоена с редица награди:

  • Награда за добротворчество и толерантност „WomanofValor“, връчена от Института за мир „Перес“ , Тел Авив, Израел – за първи път в света е връчена такава награда на жена;
  • Награда за цялостен принос в областта на доброволчествотои младежките политики за 2018г, връчена от Министерството на Младежта и спорта;
  • Грамота от варненското Дружество по детска ендокринология за доблестно поведение и грижа за децата с диабет;
  • Награда от министерство на отбраната – награден знак „За вярна служба под знамената – Дамски кръст“, Втора степен;
  • Награда от Министерство на образованието и науката;
  • Награда от община Шумен;
  • Награда от Община Варна.
  • Награда от Медицински университет – гр.Варна
  • Специална награда от Христо Стоичков