Асоциация „Докосни дъгата“, Цървена звезда“, „Хебър“, „Лудогорец“ и „Аксес Калараш“ в общ проект по спортен мениджмънт

В Пазарджик официално бе даден стартът на проект за създаване на Европейска младежка спортна академия за политика и дипломация. Toй ще се изпълнява от Сдружение „Асоциация Докосни дъгата“- България, женският футболен отбор на сръбския гранд „Цървена звезда“, румънската асоциация„Аксес Калараш”, футболният шампион на страната ни Лудогорец (Разград) и ФК “Хебър 1918” (Пазарджик). Партньор по проекта е и Община Пазарджик. На  5 април, в конферентната зала на хотел „Хебър” представители на всички партньори по проекта подписаха договор за сътрудничество пред медиите . Д-р Денислава Ангелова – председател на Асоциация „Докосни дъгата”, Сандра Сремчевич – президент на женския отбор на „Цървена звезда“, Виорел Гита от „Аксес Калараш“и Елизар Спасов – президент на ФК“Хебър“ положиха подпис под общото начинание. На събитието присъстваха още кметът на Пазарджик Тодор Попов, председателят на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ Ренета Камберова и футболната легенда Лилчо Арсов, който в момента е част от детско-юношеската школа на Лудогорец.

Проектът „Създаване на Европейска младежка спортна академия за политика идипломация” – фаза 1 /DEYSAPD/“, с договор № 2022-2-BG01-KA220-YOU-000096837 финансиран по Програма „Еразъм, ключова дейност 2, сектор „Младеж“, акцентира върху възможностите за създаване, популяризиране и обмяна на опит на добри практики в областта на младежта и спорта. Академията ще подпомогне внедряването и прилагането на младежките политики на ЕС в страните-партньори по проекта, а също така на професионалното развитие на дипломатическите отношения на спортни клубове и младежки организации от България, Сърбия и Румъния. Предвижда се да бъдат изготвени и разработени модули и инструменти за обучение по младежка и спортна дипломация, акцентиращи върху намаляване на агресията и расизма.
В рамките на проекта ще бъде създаден електронен учебник по младежка и спортна политика и дипломация, ще бъдат организирани спортно-обучителен форум и турнир по футбол.

Основната цел на проекта „Създаване на Европейска младежка спортна академия за политика и дипломация” е да се подобри качеството на управление в политиката в областта на младежта и спорта и да насърчи образованието чрез младежки дейности и спорт, поставяйки специален акцент върху развитието на умения.

Домакин на събитието бе Община Пазарджик.

Кметът Тодор Попов поздрави чуждестранните гости и отбеляза, че за спортен град като Пазарджик е голяма чест да бъде домакин на един такъв иновативен проект.

„Целта на този проект, който направихме заедно с нашите партньори, е да подобрим доброто управление в политиката в областта на спорта, на комуникацията, на мениджмънта, на маркетинга и пиара в един футболен клуб. Нашата по-голяма амбиция е при един добър успех на старта на този проект да разширим колективните спортове, които ще бъдат в академията. Заложили сме си в нашата програма да се насочим и към баскетбола и волейбола. Този проект ще се изпълнява в рамките на близо две години. Ще създадем учебник с няколко модула, в които ще описани добрите практики от българска, сръбска и румънска страна. За наша радост, освен трите организации, към този проект се включват нашите домакини от Пазарджик – ФК „Хебър”, и нашият дългогодишен партньор – шампионът на България – Лудогорец (Разград). Водим преговори с клубове в Кипър, Испания и Португалия, които също да станат асоциирани партньори по нашия проект. За нас е кауза да бъдат включени повече млади хора в управлението на футболните клубове”, сподели д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация „Докосни дъгата“.

„Надявам се да постигнем всички поставени цели в този проект, които са свързани с развитието и популяризирането на администрацията в спорта. Надявам се това да е само началото, както и да имаме много нови срещи, не само тук, но и в Белград.“, каза Сандра Сремчевич.

Виорел Гита също сподели, че е доволен от сътрудничеството, защото то ще позволи да се направи обмяна на практики и опит при менажирането и маркетинга на футболните отбори. Той е от Калараш и съобщи, че в проекта от Румъния ще се включат два местни отбора – единият от тях е ученически, а вторият е градският отбор. „Спортуването е здраве и аз насърчавам децата да го практикуват, защото е много важно човек на първо място да е здрав, за да може да върши всичко останало.“, каза Гита.

След като беше обновена материалната база, след като се направиха зали и басейни, нормално е следващото ниво да бъде млади и обучени хора да управляват развитието на спорта. Надяваме се да се доближим до най-добрите практики за развитието на спорта, а това без съмнение ще донесе успехи и предимства на хората в Пазарджик. А това, че го правим с водещи клубове от България и Европа, означава, че тази инициатива тепърва ще се развива.“, заяви Елизар Спасов, президент на ФК „Хебър“.