Национален лагер „Докосни дъгата“


Диабетът е диагноза,
но тя не осъжда болните да седят у дома, да са откъснати от приятелите си, да не се занимават активно със спорт, да не се забавляват.

Това е най-важният урок, който 29 деца на възраст от 4 до 17 години научиха в първия у нас Национален детски диабетен лагер, наречен „Докосни дъгата“ по името на асоциацията, нагърбила се с организирането му.

Основен организатор беше и Центърът по иновативни терапии и авангардни технологии при диабета към варненската университетска болница „Света Марина“, създаден преди години с активното съдействие на кмета Иван Портних. Петима лекари и медицински сестри от екипа на детския ендокринолог проф. Виолета Йотова се грижат за децата денонощно. Доброволци бяха и още десетина ентусиазирани млади хора с различни професии. С тях неотлъчно беше и Денислава Ангелова – баронеса Плевенска, съучредител на Асоциация „Докосни дъгата“, която от две години се бори всяко дете с диабет у нас да има инсулинова помпа и нужните за нея консумативи.

Доброволец беше и певицата Яна Каменова, както и Елена Дикова. В първите дни с малките палавници бяха още Ангел Ковачев (познат като част от дуета Ангел и Мойсей) и репортерът от „Господари на ефира“ Влади Василев. Тити Папазов пък доведе със себе си варненския баскетболист, играещ в Италия, Деян Иванов. „Диабетът не е болест, която трябва да ви пречи да спортувате активно. Нещо повече – в кариерата си съм срещал много спортисти, които имат същата диагноза, но са достигнали върховете в този или друг спорт“, каза Деян Иванов при откриването. В първия ден от лагера с децата беше и рап изпълнителят 100 кила, който е част от каузата още от самото й начало. Той я подкрепи с участието си в телевизионния формат „Звездни стажанти“, а след това осигури средства за пребиваването на децата в Кранево.

„Не бягам от отговорностите, които човек има в този живот: децата са нашето спокойствие и радост. Тези деца, които днес откриват лагер „Докосни дъгата“, стават част от моя живот, от живота на хората, които ще будуват с мен. Всички ние заедно ще играем и ще се смеем, ще защитаваме човешкото достойнство и правото да имаме избор! Когато си тръгнем оттук, всеки един от нас ще бъде по-мъдър, по-сърцат и по-освободен! С Петя Раева – председател на Асоциация „Докосни дъгата“, създадохме едно голямо семейство, в което да има повече доверие, отдаденост към другия и време за мечти!“, каза д-р Денислава Ангелова при откриването на лагера.

Малките лагерници, в Кранево от цялата страна, бяха настанени в база „Невен“, предоставена безвъзмездно от “Ученически отдих и спорт” ЕАД при Министерството на образованието. От дружеството имаха грижата децата да получават всеки ден подходящо за техния режим меню.

Лагерът започна със спортни игри на плажа. А какъв по-забавен може да е следобедът за един тийнейджър, ако 100 кила те учи как да скачаш с чувал и как да разпознаваш флаговете на спасителите? После дойде ред на песните и прескачането на лагерния огън. Понеделник беше денят за морски рисунки, а днес децата гостуваха в „Спортпалас“, където имаха тренировка по водна топка.

 

56 деца и младежи със захарен диабет от цяла България участваха във втория национален лагер на Асоциация „Докосни дъгата“ в комплекса „Камчия“ край Варна ,който започна на 16 Август 2017 г. с тържествено откриване, като имаше и изненада за децата от нашумелите изпълнители Руди, Дули, Муден и Кукушев. Лагерът организиран от Асоциация „Докосни дъгата“ с подкрепата на Медицински университет – Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. се проведе в УВЦ „Юрий Гагарин“ в СОК-Камчия.
За участниците в лагера се грижеха лекарски екип, психолози, педагози и родители. За втори пореден път организаторите бяха подготвили богата програма от спортни и образователни събития, както и специален хранителен режим за лагерниците. Кулминацията беше заснемането на общ видеоклип с изпълнители от българския музикален бранш.
За втора година в лагера участва варненецът Диян Димов. Той сподели, че животът му се е променил след наученото в кампуса.
Диян Димов, участник в лагера:
„През изминалата година ние разменихме доста опит в диабета и не само, а и в начина на живот. Научихме много новости, забавлявахме се нонстоп, постоянно, имаме нови приятелства.“
Тази година лагерът беше подкрепен от много спортни величия, които ще насърчават децата и младежите да спортуват активно.
Даниел Боримиров, спортен директор на ПФК „Левски“:
„И знаете, че когато едно дете спортува, нивото на захарта в кръвта се понижава и за тях е по-добре.“
Програмата на лагера, освен много игри и забавления, включваше и сутрешна тренировка с ФК „Левски“ на 17 август и обучение по водно спасяване с БЧК на 18 август.

 

Третият Национален детски диабетен лагер, организиран от асоциация „Докосни дъгата“ с подкрепата на УМБАЛ „Св. Марина“ и МУ-Варна се проведе от 21.08.2018 г.

Лагерът събра около 70 деца и младежи със захарен диабет, за които ще се грижеха отново екип от лекари, психолози, педагози и родители.

Специална програма съпътства откриването на лагера в СОК „Камчия“, като акцент в нея беше безпрецедентното обединение на водещите футболни клубове в страната. Асоциация „Докосни дъгата“ получи подкрепата на Левски, ЦСКА, Лудогорец, Славия, Ботев, Черно море и Дунав, като всички застанаха рамо до рамо, и отправиха общо послание към младите хора за толерантност, както и призив за общи действия срещу агресията на улицата, в училище и по стадионите.

Събитието уважиха футболисти, треньори и легенди, сред които Георги Петков, Владо Стоянов, Илиан Илиев, Пламен Николов и други.

 

Матей Казийски изненада децата, които са част от четвъртия Национален диабетен лагер „Докосни дъгата“, който се провежда в „Камчия“.

Волейболната легенда беше специален гост на тренировката на децата по волейбол, която е водена от Стефка Великова – президент и треньор на волейболен клуб „Олимпиец“.

През тази седмица много звездни спортисти са в комплекс „Камчия“. Освен Матей Казийски децата и младежите от „Докосни дъгата“ имаха възможност да се срещнат с  двукратната ни световна шампионка по художествена гимнастика Симона Пейчева, която е на тренировъчен лагер с клуба си.

По покана на екипа на  „Докосни дъгата“ в „Камчия“ са и спортната фамилия Великови – Легендарният Дарин Великов, съпругата му Стефка, която е президент и треньор на волейболен клуб „Олимпиец“, както и синът им Асен – капитан на баскетболния Левски Лукойл.

Проведе се и активна среща с тренировка със звездата на ПФК „Лудогорец“  Козмин Моци, който пристигна с орела „Фортуна“ и предизвикаха десетки радостни възгласи и усмивки.

Лагерната програма завърши с концерт на емблематичните варненски шоумени от “Тутурутка”, които  поднесоха на децата и младежите много положителни емоции. Обичаната от малки и големи група  показа нагледно, че смехът е едно най-добрите оръжия срещу агресията.

 

Национален лагер номер пет премина с много тренировки, образователни задачи и танци. Специални гости на лагера  на младежите, бяха олимпийският ни шампион по бокс Петър Лесов, световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова, олимпийската бронзова медалистка по борба Елица Янкова, младежкият футболен национал Илиан Илиев и шоумените от „Тутурутка“. Сред реализираните прояви по време на лагера бяха: дискусия за агресията;, спорта, храната и интернет пространството, ежедневна сутрешна гимнастика със Станимира Петрова и Елица Янкова, турнир по тенис на маса, демонстративен футболен мач, стрелба срещу агресията чрез игра на пейнтбол, рисуване на плажа и Вечер на талантите. Посещения на Ботаническата градина с  лекция и дебат за растителния свят. Важна цел на лагера бе да провокира желанието у младежите за спорт и изкуство, както и да събуди любовта им към природата, защото всичко това би им помогнало да погледнат на себе си от друг ъгъл, който да доведе до положителна личностна промяна.