Днес, 8 юни 2018 г., в Плевен бе даден стартът на проект “Младите хора – Бъдещето на България – това сме ние”. Инициативата се реализира от Асоциация “Докосни дъгата” с председател д-р Денислава Ангелова и Министерството на младежта и спорта по линия на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 А от Закона за хазарта за 2018 г. Дейностите ще обхванат младежи на възраст от 15 до 19-годишна възраст от четири общини в страната – Плевен, Шумен, Варна и Кърджали.

Домакин на началото стана плевенското СУ „Иван Вазов“ с директор Димитър Митев, а първата среща бе с ученици от 11-те класове на гимназията. Присъстваха председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев и Диана Данова – общински съветник и председател на ПК по образователна политика и читалищна дейност. Сред гостите бе и Албена Тотева – началник на РУО – Плевен. За проекта и неговите цели говори д-р Денислава Ангелова, успех на начинанието пожелаха и представителите на Общинския съвет в лицето на Мартин Митев и Диана Данова.

„За мен е чест да бъда сред хората, които дават начало на реализацията на една идея, обърната към подрастващите в Плевен. Да работиш с млади хора винаги е удоволствие, но и огромна отговорност. Отговорност, защото живеем във време, когато агресията изобилства и всъщност хората като нас – с малко повече натрупат опит в живота, сме тези, които трябва да ви покажем, че успехът е за добрите, знаещите и можещите!“, обърна се към учениците Мартин Митев. „Младите хора – всички вие, наистина сте бъдещето на България, и това не е просто един клиширан израз. Днес съм тук не само заради доброто сътрудничество, което имаме с асоциация “Докосни дъгата” и д-р Ангелова. Тук съм, защото вярвам в това, което се случва и защото смятам, че е важно да се говори по темата. Важно е всеки един от вас да избере пътя на знанието, да бъде отговорен и да изгради у себе си механизми за самозащита срещу пошлото и грозното, с което за съжаление ще се сблъсквате в живота. Искам да бъдете активни, будни, да ви пука за вашето бъдеще, да се борите за мечтите си. Вярвам в добрия потенциал на всеки един от вас и искам и вие да вярвате в това!“, каза още председателят на местния парламент.

„Като преподавател знам колко е важно у младите хора днес да бъдат възпитавани качества като социална ангажираност и отговорност, важно е те да разчитат на доброто образование и да имат добрите примери до себе си. Бъдете дръзки и смели в мечтите си“, пожела на участниците в проекта и Диана Данова.

Проектът „Младите хора – Бъдещето на България – това сме ние“ цели изграждане на социално отговорно поведение, развитие на самочувствие, работа в екип и други умения за справяне с трудности. Той предвижда прякото участие на 160 младежи на възраст 15-19 г., от които 20 в неравностойно положение и 1000 младежи непряка целева група. В рамките на проекта са предвидени срещи на теми „Насърчаване на здравословен начин на живот“, „Превенция на различните форми на зависимости“ и „Превенция на агресията сред младите хора“. Днес лекции пред учениците от СУ „Иван Вазов“ изнесоха доц. д-р Анелия Рангелова, Дарина Илиева и Владимир Иванов – инспектор в сектор БОП – Плевен.