Възпитаването на любовта към отечеството и традициите започва от най-ранна детска възраст, а затова помагат и гвардейските ученически отряди. Инициаторката за създаването им, д-р Денислава Ангелова спечели за идеята си кметове, областни управители, министрите на отбраната и образованието, националната гвардейска част. И президентът стана патрон на инициативата.

ПЪРВИ УЧЕНИЧЕСКИ ГВАРДЕЙСКИ ОТРЯД ПРИ ГПЧЕ „ХРИСТО БОТЕВ” ГРАД КЪРДЖАЛИ

Първи ученически гвардейски отряд е създаден в края на месец ноември 2006 година по идея на директорката на гимназията госпожа Йорданка Чавдарова.В отряда се включиха над 35 момчета от 8 до 12 клас.
Началото бе трудно.Командите „наляво”,”надясно” или „кръгом” бяха непознати за повечето от момчетата.Маршировката и хватките с оръжие още повече ги затрудниха.
Липсваше координация на тялото ,ръцете и краката,но желанието да станат гвардейци бе голямо.
Момчетата работеха с такава жар и желание и резултатите не закъсняха.Бяхме горди с тях.Всичко вреше и кипеше на репетициите.Успоредно с това , гимназията търсеше начин да се намерят пари за униформи ,ботуши и саби.Всички ученици от училището се включиха в кампанията за набиране на средства за отряда ,като дариха по едно левче ,а кмета на град Кърджали г-н Хасан Азис ,кмета на община Кирково и директора на Окръжна болница дариха пари и събрахме необходимата сума за униформи , ботуши и саби.поръчахме униформи досущ като на истинските гвардейци пред Президенството.намери се и майстор ,които изработи сабите.
Участвахме в проект и се уши знаме на гвардейския отряд.И всичко това за много кратко време.
На 2 март 2007 година целия гвардейски отряд бе строен в актовата зала на гимназията в ослепителните си униформи със саби и шапки с пера.Отец Петър от църквата „Свети Георги” в града благослови гвардейците.Ще запомним думите му : „В българската история няма друг такъв подобен случай ,освен един.Преди век ,когато отец Петър Драгнев е осветил опълченците в Яш ,и вторият е тук днес в Кърджали.Бог да благослови това родолюбиво дело.”
На 3 март 2007 година сутринта в църквата „свети Георги” бе осветено и знамето на отряда,след което под звуците на Ботевия марш гвардейците тръгнаха с целия си блясък на първото си участие.
Бодри ,наперени , заредени с патриотизъм с горда осанка те предизвикаха истински фурор и същевременно суматоха в центъра на града.,където от всички посоки прииждаха граждани и им се радваха.
Първото участие на отряда предизвика небивал интерес.то премина много успешно под непрекъснатите аплодисменти и поздравления на публиката и даде изключително висок страт за бъдещи участия.
Веднага бяха поканени в столицата да водят шествието за деня на славянската писменост и култура.
Пред пилоните на НДК ги поздрави лично Президента на Република България ,а също така министрите на културата и образованието.
Софиянци и гости на столицата им се радваха и поздравяваха от сърце.
БНТ записа и излъчи специален филм за тях озаглавен „малките гвардейци”.
Първи ученически гвардейски отряд активно се включи в културния живот не само на град Кърджали , но и в живота на страната и чужбина.Участията в градове като Калофер , Плевен, Ивайловград,Димитровград , Златоград , Шумен, ,Ямбол , Пловдив, варна , Разград, Търговище , Попово и други оставиха незабравими спомени и емоции не само на момчетата ,но и на гражданите им.
Отряда има богата програма ,която включва танци с атрактивна и зрелищна хореография по музика на български възрожденски песни ,музика на маршове с духови оркестри.Освен ,че танцуват гвардейския отряд изпълнява дефилета ,ритуали за поднасяне на цветя и венци пред паметници и лобни места.

Ежегодно участваме в международни фестивала на танцовото изкуство в чужбина и завоюваме всички престижни награди:
– Гран При на Република Гърция
– Първа награда гр.Римини ,Италия
– Първа награда гр.Пореч – Хърватия
За своята дейност гвардейския отряд многократно е награждаван и поздравяван.
Ръководители на състава от създаването да сега са Елена и Димитър Кондикови!
Димитър Кондиков – професионален хореограф. Завършва хореография в института в гр.София в класа на н.а. Димитър Димитров -Палаврата. Бил е главен худижествен ръководител и хореограф на ансамбъл за народни песни и танци в ОМД гр. Кърджали. Един от първите ръководители на мажоретни съста ви в България. През 2011 г. в Римини -Италия журито му връчва грамота и званието „Гранде Маестро“

Първият в страната ученически гвардейски оркестър бе създаден в плевенското училище „Иван Вазов” 07.03.2018 г. 11 деца от пети и шести клас се срещнаха с подполковник Ради Радев, главен диригент на българската армия и началник на гвардейския представителен духов оркестър и Иво Антонов – дирeктор на дирекция „Социална политика“ в МО. С това и в присъствието на директора на училището Димитър Митев бе дадено официалното начало на първия в страната ученически гвардейски оркестър. На срещата присъстваха полковник Кънчо Иванов – зам. командир на Националната гвардейска част и Ваня Дражева – директор на ОУ „Д-р Петър Берон“, където бе създаден първият в Плевен ученически гвардейски отряд, д-р Денислава Ангелова – председател на асоциация „Докосни дъгата“ и инициатор за сформирането на гвардейски отряди в страната. От гостите бъдещите музиканти научиха за историята на гвардейския духов оркестър и затова колко важни са военните музиканти за армията. Няма да ви е лесно, но не бива да се отказвате, обърна се към децата подполковник Ради Радев. „Доказано е, че има три момента, които са много важни за човека – цифрите, буквите и нотите. С нотите човек се докосва до божественото и може да борави с оня момент от човешкия живот, в който състоянието и емоцията е най-важна“, добави той. Първите гвардейци-оркестранти у нас са били от Чехия, но впослествие, точно и както в училище „Иван Вазов”, започваме да изграждаме свои музиканти и те стават една от визитките на българската държава”, каза още подп. Радев. Директорът на училище „Иван Вазов” Димитър Митев изрази надежда първият ученически гвардейски оркестър да не бъде последният в страната, а идеята да увлече и други ученици. Подкрепа изрази и директорът на ОУ „Д-р Петър Берон” Ваня Дражева, която изтъкна, че оттук нататък ученическият гвардейски оркестър на СУ „Иван Вазов” ще дефилира заедно с ученическия гвардейски отряд от нейното училище. Министерство на отбраната приветства тази инициатива и затова съм тук, подчерта директорът на дирекция „Социална политика” Иво Антонов. Плевенските деца се занимават под ръководството на Красимир Янкулов, оркестрант в Общинския духов оркестър – Плевен и двама негови колеги. Те са първите желаещи да станат част от ученическия духов оркестър, но към тях предстои да се присъединят и още деца.В най-голямото училище в Плевенска област имат традиции в тази област – до края на 80-те години в училище „Иван Вазов” е имало училищен духов оркестър. Част от инструментите, на които се учат младите оркестранти днес, са запазени от онези години и се използват след ремонт. Скоро те ще имат и своите униформи. Инициативата е под патронажа на президента на България Румен Радев и с подкрепата на Министерството на отбраната и с участието и съдействието на Националната гвардейска част.

Младежки гвардейски отряди към момента:

  1. Кърджали
  2. Плевен
  3. Смолян
  4. Бургас
  5. Батак
  6. Айтос
  7. Горна Оряховица

Първи ученически гвардейски оркестър СУ „Иван Вазов“ – Плевен