logo

Асоциация „Докосни дъгата“ е създадена през 2014 г. в гр.София, България.

Неин основател е д-р Денислава Ангелова, която от дълги години е посветила своето време и усилия на добротворчеството и благотворителността. Със създаването на Асоциация „Докосни дъгата“ официално се афишира нейната кауза и присъствие в обществения живот на страната ни. Под името на Асоциацията тя обединява и повежда стотици деца, младежи, спортисти и обществени личности към сътворяването на един по-добър и справедлив свят!

Дейностите и целите на асоциацията, от самото й създаване, са насочени към децата и младежите в България – да се подобри качеството им на живот, да се осигурят средства и възможности за пълноценен живот на хронично болните деца, да се разпострани спорта сред децата и младежите, за да се намали агресията сред тях, да се възпита дух на национална идентичност и родолюбие.

В тази връзка дейностите на асоциацията обхващат широк спектър от социалния живот – здравеопазване, образование, култура и спорт. Във всяко едно направление асоциацията има редица изпълнени инициативи и проекти. В търсене на възможности за постигане на целите, асоциацията си партнира успешно с държавни институции (президент, министерства, общини), професионалисти в различни направления (лекари, диетолози, психолози). както и личности от сферата на културата и изкуството(актьори,певци, писатели и поети).

Проектите и инициативите на Асоциация „Докосни дъгата“

Национален лагер „Докосни дъгата“ – летен лагер за деца и младежи на възраст от 4 до 17 години, страдащи от Диабет тип 1. На лагера децата получават професионално отношение от медицински специалисти, създават доживотни приятелства и се срещат с обществени личности, за да бъдат подкрепени и насърчени да живеят пълноценно както всички останали.

„Мисия спорт на любимите герои“  – национална кампания, която има за цел да популяризира спорта сред децата от 1-ви до 4 клас и да им покаже,че той е и забавен. В кампанията вземат участие редица спортни и футболни клубове от страната. Селекционерът на националния отбор застава с лицето и името си в подкрепа на инициативата на асоциацията.

Национална младежка програма „Заедно за отбора“ – организирана съвместно от Асоциация „Докосни дъгата“ , Българския футболен съюз и Министерство на младежта и спорта. Програмата има за цел да  осигури възможността на деца в неравно положение да тренират футбол, като тя поема всички разходи за спортно-тренировъчната дейност в рамките на една календарна година.

Съвместна социалан програма на асоциацията и футболен клуб „Левски“ за превенция и лечение на инсулиново-зависими деца със захарен диабет „ТИП 1“, чрез популяризиране на проблемите им със заболяването и осигуряване на възможност за активна спортна дейност. Деца от асоциацията тренират в ДЮШ на ФК „Левски“.

Национални инициативи за отбелязване световния ден на диабета в Кърджали, София, Варна, Велико Търново, където различни футболни отбори, заедно с деца,страдащи от диабет тип 1, с апел за съпричастност и толерантност, изграждат „Синия кръг“ – символ на човешките съдби,белязани от Диабет тип 1,

„Бъди приятел с диабета!“ –  по повод 14 ноември – Световния ден за борба с диабета, асоциация “Докосни дъгата” реализира специален клип с участието на деца и младежи с диабет от цялата страна, които за първи път застават с лицата си и говорят смело за света, в който живеят. В докосващото сърцата видео, изпълнено с много искреност, със свои послания се включват и редица успели български футболисти, спортисти и популярни личности, с идеята да насърчат младите хора с диабет и да покажат на обществеността, че те не са различни и могат да водят пълноценен живот.

Осигуряване на финансова подкрепа на Националния отбор по футзал на младежи и мъже с диабет чрез закупуване на спортни екипи на футболистите.

„Младите хора на България – това сме ние“ – програма, съставена от два взаимосвързани проекта  :„Младите хора – Бъдещето на България – това сме ние“ и „Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията“. Проектите имат за цел изграждане на социално отговорно поведение, развитие на самочувствие, работа в екип и други умения за справяне с трудности, както и превенция на агресивното поведение сред учениците и младежите. Той предвижда прякото участие на 160 младежи на възраст 15-19 г., от които 20 в неравностойно положение и 1000 младежи непряка целева група. Един от основните акценти в проекта е поставен върху спорта като средство за социализиране, възпитание на воля, поле за изява, начин за проява на индивидуалност и основно средство за справяне с агресията. Заснет е късометражен филм, в който известни личности и жертви на насилие сред деца и младежи споделят своя опит и път в желанието си да се справят с агресията. Няколко музикални изпълнители обединяват усилия и правят песен, заедно с видеоклип към нея, в подкрепа на идеята да ограничат и преодолеят агресията сред младите хора. Мелодията и текста на песента звучат вместо училищен звънец в над 80 училища в страната.

„Спортувай с послание” – национален конкурс, в който със свои снимки и послания се включиха десетки ученици от цялата страна, Мисията на инициативата бе да покаже част от талантливите и амбициозни български младежи, които не само трябваше да вдъхновят своите връстници да спортуват, но и да ги мотивират да се справят с предизвикателствата на живота.

„Обичай Спартак, Обичай Плевен” – кампания, която популяризира баскетбола сред децата от гр.Плевен, осигурявайки им възможността да присъстват безплатно на срещите на местния баскетболен клуб „Балканстрой“

Възстановяване на баскетболна школа „Черно море Тича” във Варна, в която тренират над 350 момчета и момичета. В школата се обучават и всички желаещи деца с диабет.

–  Национална кампания „За нов живот” – първата и най-голяма дарителска кампания за закупуване на инсулинови помпи на деца и младежи в България с диабет тип 1. До момента са осигурени 26 инсулинови помпи и 18 сензора за измерване на кръвната захар. Създаден е и първи в страната Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет (ЦИТАТ-Д) в УМБАЛ „Св. Марина“ за лечение на пациенти с диабет на възраст от 0 до 18 г.

–  Националната инициатива за създаване на Ученически гвардейски отряди и оркестри в цялата страна. Патриотичната кампания е под патронажа на Президента, с подкрепата на МО и със съдействието на националната гвардейска част

„Пресичай безопасно с Боби и Кели” – националната кампания  е израз на стремежа към намаляване на пътно- транспортните произшествия и повишаване на отговорността на пътя“. За целта триизмерни детски фигури в реален размер напомнят на шофьорите да пазят децата на пътя на кръстовища в цялата страна.

И още обществени дейности като:

· Откриване на детска занималня в детската клиника на  УМБАЛ „Георги Странски” гр.Плевен

· Участие в създаването на параклис в двора на Националната гвардейска част

· Организиране на инициативата „Коледни дни”, включваща обиколка из страната по Коледа и организиране на тържества за децата с диабет

· Провеждане на традиционни инициативи по случай българския празник „Баба Марта” в детските клиники в болниците в Плевен, София и Варна

· Организиране на национална конференция под наслов „Запознай се с диабета“

· Иницииране на благотворителна изложба „Денислав и Денислава“ за Денислав. Инициативата с картини на Денислав Маринов е в подкрепа на младеж с диабет тип 1

· Откриване на представленията „Великите дни на България”  на хиподрума в гр.Банкя. Спектакълът по случай Великден се провежда под нейния патронаж

· Иницииране на „Великден с моето семейство“ в различни общини в България заедно с телевизия Канал 3

· Организиране и оглавяване на на национална делегация в Баку с участието на три български университета – Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас, Габровския технически университет и Техническия университет, гр. София. В азербайджанската столица се подписват меморандуми за разбирателство с местното Висше нефтено училище, както и отделни споразумения за сътрудничество в областта на учебната и научно-изследователска дейност

· Участие във възпоменателен ритуал в село Цапари, Македония, с отдаване на почит към загиналите нашенски войници и офицери по време на Първата световна война. Реализиране на идеята за възстановяване на гробните плочи на българските офицери в двора на църквата в Цапари

· В Молдова дава старт на проекта ОБМН (Обединена българска младежка нация), който освен да се бори с агресията и зависимостите, има за цел да популяризира и съхранява българските спорт, история, образование и култура в страните с българско малцинство. В Молдова за пръв път бяха създадени отбори в българските училища, като подкрепата си за кампанията дадоха Левски, ЦСКА, Лудогорец, Славия и Арда. Предстои да бъдат създадени и кътове на българската история и култура.

 

За всички свои дейности и инициативи Асоциация „Докосни дъгата“ получава признание и е удостоена с награди:

·  Награда за добротворчество и толерантност „Woman of Valor“, връчена от Института за мир „Перес“ , Тел Авив, Израел

· Награда за цялостен принос в областта на доброволчеството
и младежките политики за 2018г, връчена от Министерството на Младежта и спорта

· Грамота от Варненското дружество по детска ендокринология за доблестно поведение и грижа за децата с диабет

· Награда от Министерство на отбраната за

· Награда от Министирство на образованиета и науката

· Награда от община Шумен

· Награда от Община Варна

· Награда от община Смолян

· Награда от Медицински университет- Варна

· И от други институции.

Най-голямото признание за Асоциацията обаче остават искриците радост в очите на децата, на които е успяла да помогне да повярват в себе си, в своята сила, идентичност и възможности.