logo

Асоциация „Докосни дъгата“ е създадена през 2014 г. в гр.София, България.

Неин основател е д-р Денислава Ангелова, която от дълги години е посветила своето време и усилия на добротворчеството и благотворителността. Със създаването на Асоциация „Докосни дъгата“ официално се афишира нейната кауза и присъствие в обществения живот на страната ни. Под името на Асоциацията тя обединява и повежда стотици деца, младежи, спортисти и обществени личности към сътворяването на един по-добър и справедлив свят.

Дейностите и целите на асоциацията, от самото ѝ създаване, са насочени към децата и младежите в България – да се подобри качеството им на живот, да се осигурят средства и възможности за пълноценен живот на хронично болните деца, да се разпространи спорта сред децата и младежите, за да се намали агресията сред тях, да се възпита дух на национална идентичност и родолюбие.

В тази връзка дейностите на асоциацията обхващат широк спектър от социалния живот – здравеопазване, образование, култура и спорт. Във всяко едно направление асоциацията има редица изпълнени инициативи и проекти. В търсене на възможности за постигане на целите, асоциацията си партнира успешно с държавни институции (президент, министерства, общини), професионалисти в различни направления (лекари, диетолози, психолози). както и личности от сферата на културата и изкуството(актьори,певци, писатели и поети).

Проектите и инициативите на Асоциация „Докосни дъгата“

Национален лагер „Докосни дъгата“ – летен лагер за деца и младежи на възраст от 4 до 17 години, страдащи от Диабет тип 1. На лагера децата получават професионално отношение от медицински специалисти, създават доживотни приятелства и се срещат с обществени личности, за да бъдат подкрепени и насърчени да живеят пълноценно както всички останали.

„Мисия спорт на любимите герои“  – национална кампания, която има за цел да популяризира спорта сред децата от 1-ви до 4 клас и да им покаже,че той е и забавен. В кампанията вземат участие редица спортни и футболни клубове от страната. Селекционерът на националния отбор застава с лицето и името си в подкрепа на инициативата на асоциацията.

Национална младежка програма „Заедно за отбора“ – организирана съвместно от Асоциация „Докосни дъгата“ , Българския футболен съюз и Министерство на младежта и спорта. Програмата има за цел да  осигури възможността на деца в неравно положение да тренират футбол, като тя поема всички разходи за спортно-тренировъчната дейност в рамките на една календарна година.

Съвместна социална програма на асоциацията и футболен клуб „Левски“ за превенция и лечение на инсулиново-зависими деца със захарен диабет „ТИП 1“, чрез популяризиране на проблемите им със заболяването и осигуряване на възможност за активна спортна дейност. Деца от асоциацията тренират в ДЮШ на ФК „Левски“.

Национални инициативи за отбелязване световния ден на диабета в Кърджали, София, Варна, Велико Търново, където различни футболни отбори, заедно с деца,страдащи от диабет тип 1, с апел за съпричастност и толерантност, изграждат „Синия кръг“ – символ на човешките съдби,белязани от Диабет тип 1,

„Бъди приятел с диабета!“ –  по повод 14 ноември – Световния ден за борба с диабета, асоциация “Докосни дъгата” реализира специален клип с участието на деца и младежи с диабет от цялата страна, които за първи път застават с лицата си и говорят смело за света, в който живеят. В докосващото сърцата видео, изпълнено с много искреност, със свои послания се включват и редица успели български футболисти, спортисти и популярни личности, с идеята да насърчат младите хора с диабет и да покажат на обществеността, че те не са различни и могат да водят пълноценен живот.

Осигуряване на финансова подкрепа на Националния отбор по футзал на младежи и мъже с диабет чрез закупуване на спортни екипи на футболистите.

„Младите хора на България – това сме ние“ – програма, съставена от четири взаимосвързани проекта: „Младите хора – Бъдещето на България – това сме ние“, „Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията“, “Младите хора – Бъдещето на България – в действие” и „Младите хора – бъдещето на България – отговорни и активни“. Реализирани са различни информационни кампании, спортни прояви, културно-художествена кръгла маса, изнесени тренинги, както и други дейности. Заснет е късометражен филм, в който известни личности и жертви на насилие сред деца и младежи споделят своя опит и път в желанието си да се справят с агресията. Няколко музикални изпълнители обединяват усилия и правят песен, заедно с видеоклип към нея, в подкрепа на идеята да ограничат и преодолеят агресията сред младите хора. Мелодията и текста на песента звучат вместо училищен звънец в над 80 училища в страната. Издадена е книгата „Шампионски отбор за здравословна храна“ с участието на Шеф Андре Токев и част от топ спортитите на България. Проведени са младежки спортни панаири в няколко града и са организирани онлайн спортни конкурси на спортна тематика.

„Обичай Спартак, Обичай Плевен” – кампания, която популяризира баскетбола сред децата от гр.Плевен, осигурявайки им възможността да присъстват безплатно на срещите на местния баскетболен клуб „Балканстрой“

Възстановяване на баскетболна школа „Черно море Тича” във Варна, в която тренират над 350 момчета и момичета. В школата се обучават и всички желаещи деца с диабет.

„Backstage“ – уникално по рода си влогърско предаване за живота на спортистите. Съвместен проект на асоциация „Докосни дъгата“ и Национална спортна база, в който водеща роля имат световната шампионка по бокс Станимира Петрова, втората тенис ракета на България Димитър Кузманов, олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, олимпийската бронзова медалистка по борба Елица Янкова, златното момиче Радина Филипова и националният треньор по скокове във вода и коментатор по „Евроспорт“ Георги Чобанов.

Национална кампания „За нов живот” – първата и най-голяма дарителска кампания за закупуване на инсулинови помпи на деца и младежи в България с диабет тип 1. До момента са осигурени 26 инсулинови помпи и 18 сензора за измерване на кръвната захар. Създаден е и първи в страната Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет (ЦИТАТ-Д) в УМБАЛ „Св. Марина“ за лечение на пациенти с диабет на възраст от 0 до 18 г.

Националната инициатива за създаване на Ученически гвардейски отряди и оркестри в цялата страна. Патриотичната кампания е под патронажа на Президента, с подкрепата на МО и със съдействието на националната гвардейска част

„Пресичай безопасно с Боби и Кели” – националната кампания  е израз на стремежа към намаляване на пътно- транспортните произшествия и повишаване на отговорността на пътя“. За целта триизмерни детски фигури в реален размер напомнят на шофьорите да пазят децата на пътя на кръстовища в цялата страна.

И още обществени дейности като:

· Откриване на детска занималня в детската клиника на  УМБАЛ „Георги Странски” гр.Плевен

· Участие в създаването на параклис в двора на Националната гвардейска част

· Организиране на инициативата „Коледни дни”, включваща обиколка из страната по Коледа и организиране на тържества за децата с диабет

· Провеждане на традиционни инициативи по случай българския празник „Баба Марта” в детските клиники в болниците в Плевен, София и Варна

· Организиране на национална конференция под наслов „Запознай се с диабета“

· Иницииране на благотворителна изложба „Денислав и Денислава“ за Денислав. Инициативата с картини на Денислав Маринов е в подкрепа на младеж с диабет тип 1

· Откриване на представленията „Великите дни на България”  на хиподрума в гр.Банкя. Спектакълът по случай Великден се провежда под нейния патронаж

· Иницииране на „Великден с моето семейство“ в различни общини в България заедно с телевизия Канал 3

· Организиране и оглавяване на на национална делегация в Баку с участието на три български университета – Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас, Габровския технически университет и Техническия университет, гр. София. В азербайджанската столица се подписват меморандуми за разбирателство с местното Висше нефтено училище, както и отделни споразумения за сътрудничество в областта на учебната и научно-изследователска дейност

· Участие във възпоменателен ритуал в село Цапари, Македония, с отдаване на почит към загиналите нашенски войници и офицери по време на Първата световна война. Реализиране на идеята за възстановяване на гробните плочи на българските офицери в двора на църквата в Цапари

· В Молдова е даден старт на проекта ОБМН (Обединена българска младежка нация), който освен да се бори с агресията и зависимостите, има за цел да популяризира и съхранява българските спорт, история, образование и култура в страните с българско малцинство. В Молдова за пръв път бяха създадени отбори в българските училища, като подкрепата си за кампанията дадоха Левски, ЦСКА, Лудогорец, Славия и Арда. Създадени са кътове на българската история и култура.

 

За всички свои дейности и инициативи Асоциация „Докосни дъгата“ получава признание и е удостоена с награди:

·  Награда за добротворчество и толерантност „Woman of Valor“, връчена от Института за мир „Перес“ , Тел Авив, Израел

· Награда за цялостен принос в областта на доброволчеството
и младежките политики за 2018г, връчена от Министерството на Младежта и спорта

· Грамота от Варненското дружество по детска ендокринология за доблестно поведение и грижа за децата с диабет

· Награда от Министерство на отбраната за

· Награда от Министeрство на образованиета и науката

· Награда от община Шумен

· Награда от Община Варна

· Награда от община Смолян

· Награда от Медицински университет- Варна

· И от други институции.

Най-голямото признание за Асоциацията обаче остават искриците радост в очите на децата, на които е успяла да помогне да повярват в себе си, в своята сила, идентичност и възможности.