„Младите хора – бъдещето на България – в действие” е продължение на успешно реализираните през 2018 и 2019 г. от Асоциация „Докосни дъгата“ проекти „Младите хора – бъдещето на България – това сме ние” и „Младите хора – бъдещето на България – заедно срещу агресията“ по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. В обхвата му попадат около 1000 младежи на възраст 15-29 г. с различен социален и здравен статус от цялата страна, като темата за агресията и последиците от нея отново е водеща, както и насърчаването към социално отговорно поведение и здравословен начин на живот.

 

Чрез спорт и изкуство срещу агресията! Проектът „Младите хора – Бъдещето на България – в действие“ бе съпътстван от редица спортни и културни прояви, насочени към младежите и подкрепени от много популярни българи от различни сфери на публичния живот.

 

Събитията започнаха с културно-художествена кръгла маса в Смолян, където бе представена картината на художника Огнян Кузманов „Израстване от Агресия до Личност“. Представянето на творбата в сградата на Общината събра десетки младежи, които дебатираха защо не трябва да сме агресивни и зависими от злоба, омраза и насилие. Участие взеха световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова, световният ни шампион по самбо и два пъти балкански шампион по джудо Божидар Темелков, младежкият национал по футбол Митко Митков – те споделиха какво намират в изкуството, предизвиквайки младежите да бъдат активни – не само да работят над себе си, но и да открият своя талант, с което да повишат личностното си самочувствие и възможността да се справят с насилието. . Събитието бе подкрепено и от кмета на Смолян Николай Мелемов. Освен картината на Огнян Кузманов участниците в кръглата маса станаха свидетели на творчеството на Станимира Петрова, която след 10-годишно прекъсване хвана четката за рисуване и сътвори съпътстваща картина за Агресията през нейния поглед. Идеята на проявата бе да покаже, че всяка форма на изкуство и спорт спомагат за израстването на личността в качествен и силен човек.

 

С много спорт, музика, танци, изкуство и смях срещу агресията. Така премина в Златни пясъци петдневният изнесен тренинг „Младите хора – Бъдещето на България“ с участието на 30 младежи от цялата страна. Специални гости на тренинга на младежите, бяха олимпийският ни шампион по бокс Петър Лесов, световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова, олимпийската бронзова медалистка по борба Елица Янкова, младежкият футболен национал Илиан Илиев и шоумените от „Тутурутка“. Сред реализираните прояви по време на тренинга бяха: дискусия за агресията; ежедневна сутрешна гимнастика със Станимира Петрова и Елица Янкова, турнир по тенис на маса, демонстративен футболен мач, стрелба срещу агресията чрез игра на пейнтбол, рисуване на плажа и Вечер на талантите. Важна цел на изнесения тренинг “Младите хора – Бъдещето на България” бе да провокира желанието у младежите за спорт и изкуство, както и да събуди любовта им към природата, защото всичко това би им помогнало да погледнат на себе си от друг ъгъл, който да доведе до положителна личностна промяна.

 

Част от проекта бе и създаването на песента „Обединени“ (на български и английски език).  Музикалната творба се изпълнява от популярната певица Валентина Алксандрова, а главни герои във видеото към нея са децата и младежите с диабет от Асоциация „Докосни дъгата“, подкрепени от куп именити български футболисти и спортисти. Мисията на музикалния двуезичен видеоклип „Обединени“ е да покаже, че всяка форма на изкуство и спорт спомагат за създаването на един по-добър свят, както и да запознае младежите по цялото земно кълбо с ползите от спортните дейности, изграждащи умения за справяне с трудностите, спортсменски дух, уважение, толерантност и приятелство. Проектът „Обединени“ атакува нарастващата агресия сред младежта, където все по-често за съжаление се забелязва език на омразата, дискриминация, расизъм и дори случаи, в които деца нараняват свои връстници. Видеото може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=67Gjl8I20ZM

Спортът, музиката и танците се считат за едни от най-достъпните начини за интеграция и изразходване на насъбралата се негативна енергия – точно поради тази причина „Обединени“ отправя послание за екипност и насочва вниманието към физическа активност като алтернатива на агресията, както и към поддържане на добрия тонус и здравословния начин на живот. Песента вече имаше няколко големи телевизионни и радио представяния, като интерес към нея проявиха и няколко музикални телевизии, които я  включиха в програмната си схема.

 

Финалът на проекта „ Младите хора- Бъдещето на България – в действие“ завършва с малка книга за големи младежи  – Пътеводителят „Как да не се спънеш в себе си“ ще ви разходи по един нетрадиционен начин из 28-те области на България и ще ви запознае с темперамента на местните млади хора. Ще научите: Има ли цвят агресията? Каква е ролята на изкуството и спорта в моделите за справяне с нея. Как се чувстват и какво преживяват младите хора, когато са агресивни. Агресията може и да не изчезне напълно, но е важно за всички младежи да разберат навреме, че могат да започнат да си служат с нея. Ако успеят да я култивират и пренасочат в упоритост, труд, воля, желание и стремеж за постигане на цели и мечти, така със сигурност няма да се спънат в себе си по пътя на живота.