Национален лагер „Докосни дъгата“


Диабетът е диагноза,
но тя не осъжда болните да седят у дома, да са откъснати от приятелите си, да не се занимават активно със спорт, да не се забавляват.

Това е най-важният урок, който 29 деца на възраст от 4 до 17 години научиха в първия у нас Национален детски диабетен лагер, наречен „Докосни дъгата“ по името на асоциацията, нагърбила се с организирането му.

Основен организатор беше и Центърът по иновативни терапии и авангардни технологии при диабета към варненската университетска болница „Света Марина“, създаден преди години с активното съдействие на кмета Иван Портних. Петима лекари и медицински сестри от екипа на детския ендокринолог проф. Виолета Йотова се грижат за децата денонощно. Доброволци бяха и още десетина ентусиазирани млади хора с различни професии. С тях неотлъчно беше и Денислава Ангелова – баронеса Плевенска, съучредител на Асоциация „Докосни дъгата“, която от две години се бори всяко дете с диабет у нас да има инсулинова помпа и нужните за нея консумативи.

Доброволец беше и певицата Яна Каменова, както и Елена Дикова. В първите дни с малките палавници бяха още Ангел Ковачев (познат като част от дуета Ангел и Мойсей) и репортерът от „Господари на ефира“ Влади Василев. Тити Папазов пък доведе със себе си варненския баскетболист, играещ в Италия, Деян Иванов. „Диабетът не е болест, която трябва да ви пречи да спортувате активно. Нещо повече – в кариерата си съм срещал много спортисти, които имат същата диагноза, но са достигнали върховете в този или друг спорт“, каза Деян Иванов при откриването. В първия ден от лагера с децата беше и рап изпълнителят 100 кила, който е част от каузата още от самото й начало. Той я подкрепи с участието си в телевизионния формат „Звездни стажанти“, а след това осигури средства за пребиваването на децата в Кранево.

„Не бягам от отговорностите, които човек има в този живот: децата са нашето спокойствие и радост. Тези деца, които днес откриват лагер „Докосни дъгата“, стават част от моя живот, от живота на хората, които ще будуват с мен. Всички ние заедно ще играем и ще се смеем, ще защитаваме човешкото достойнство и правото да имаме избор! Когато си тръгнем оттук, всеки един от нас ще бъде по-мъдър, по-сърцат и по-освободен! С Петя Раева – председател на Асоциация „Докосни дъгата“, създадохме едно голямо семейство, в което да има повече доверие, отдаденост към другия и време за мечти!“, каза д-р Денислава Ангелова при откриването на лагера.

Малките лагерници, в Кранево от цялата страна, бяха настанени в база „Невен“, предоставена безвъзмездно от “Ученически отдих и спорт” ЕАД при Министерството на образованието. От дружеството имаха грижата децата да получават всеки ден подходящо за техния режим меню.

Лагерът започна със спортни игри на плажа. А какъв по-забавен може да е следобедът за един тийнейджър, ако 100 кила те учи как да скачаш с чувал и как да разпознаваш флаговете на спасителите? После дойде ред на песните и прескачането на лагерния огън. Понеделник беше денят за морски рисунки, а днес децата гостуваха в „Спортпалас“, където имаха тренировка по водна топка.

 

56 деца и младежи със захарен диабет от цяла България участваха във втория национален лагер на Асоциация „Докосни дъгата“ в комплекса „Камчия“ край Варна ,който започна на 16 Август 2017 г. с тържествено откриване, като имаше и изненада за децата от нашумелите изпълнители Руди, Дули, Муден и Кукушев. Лагерът организиран от Асоциация „Докосни дъгата“ с подкрепата на Медицински университет – Варна и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. се проведе в УВЦ „Юрий Гагарин“ в СОК-Камчия.
За участниците в лагера се грижеха лекарски екип, психолози, педагози и родители. За втори пореден път организаторите бяха подготвили богата програма от спортни и образователни събития, както и специален хранителен режим за лагерниците. Кулминацията беше заснемането на общ видеоклип с изпълнители от българския музикален бранш.
За втора година в лагера участва варненецът Диян Димов. Той сподели, че животът му се е променил след наученото в кампуса.
Диян Димов, участник в лагера:
„През изминалата година ние разменихме доста опит в диабета и не само, а и в начина на живот. Научихме много новости, забавлявахме се нонстоп, постоянно, имаме нови приятелства.“
Тази година лагерът беше подкрепен от много спортни величия, които ще насърчават децата и младежите да спортуват активно.
Даниел Боримиров, спортен директор на ПФК „Левски“:
„И знаете, че когато едно дете спортува, нивото на захарта в кръвта се понижава и за тях е по-добре.“
Програмата на лагера, освен много игри и забавления, включваше и сутрешна тренировка с ФК „Левски“ на 17 август и обучение по водно спасяване с БЧК на 18 август.

 

Третият Национален детски диабетен лагер, организиран от асоциация „Докосни дъгата“ с подкрепата на УМБАЛ „Св. Марина“ и МУ-Варна се проведе от 21.08.2018 г.

Лагерът събра около 70 деца и младежи със захарен диабет, за които ще се грижеха отново екип от лекари, психолози, педагози и родители.

Специална програма съпътства откриването на лагера в СОК „Камчия“, като акцент в нея беше безпрецедентното обединение на водещите футболни клубове в страната. Асоциация „Докосни дъгата“ получи подкрепата на Левски, ЦСКА, Лудогорец, Славия, Ботев, Черно море и Дунав, като всички застанаха рамо до рамо, и отправиха общо послание към младите хора за толерантност, както и призив за общи действия срещу агресията на улицата, в училище и по стадионите.

Събитието уважиха футболисти, треньори и легенди, сред които Георги Петков, Владо Стоянов, Илиан Илиев, Пламен Николов и други..