Възпитаването на любовта към отечеството и традициите започва от най-ранна детска възраст, а затова помагат и гвардейските ученически отряди. Инициаторката за създаването им, д-р Денислава Ангелова спечели за идеята си кметове, областни управители, министрите на отбраната и образованието, националната гвардейска част. И президентът стана патрон на инициативата.

ПЪРВИ УЧЕНИЧЕСКИ ГВАРДЕЙСКИ ОТРЯД ПРИ ГПЧЕ „ХРИСТО БОТЕВ” ГРАД КЪРДЖАЛИ

Първи ученически гвардейски отряд е създаден в края на месец ноември 2006 година по идея на директорката на гимназията госпожа Йорданка Чавдарова.В отряда се включиха над 35 момчета от 8 до 12 клас.

Началото бе трудно.Командите „наляво”,”надясно” или „кръгом” бяха непознати за повечето от момчетата.Маршировката и хватките с оръжие още повече ги затрудниха.

Липсваше координация  на тялото ,ръцете и краката,но желанието да станат гвардейци бе голямо.

Момчетата  работеха с такава жар и желание  и резултатите не закъсняха.Бяхме горди с тях.Всичко вреше и кипеше на репетициите.Успоредно с това , гимназията търсеше начин да се намерят пари за униформи ,ботуши и саби.Всички ученици от училището се включиха в кампанията за набиране на средства за отряда ,като дариха по едно левче ,а кмета на град Кърджали г-н Хасан Азис ,кмета на община Кирково и директора на Окръжна болница дариха пари и събрахме необходимата сума за униформи , ботуши и саби.поръчахме униформи досущ като на истинските гвардейци пред Президенството.намери се и майстор ,които изработи сабите.

Участвахме в проект и се уши знаме на гвардейския отряд.И всичко това за много кратко време.

На 2 март 2007 година целия гвардейски отряд бе строен в актовата зала на гимназията в ослепителните си униформи със саби и шапки с пера.Отец Петър от църквата „Свети Георги” в града благослови гвардейците.Ще запомним думите му : „В българската история няма друг такъв подобен случай ,освен един.Преди век ,когато отец Петър Драгнев е осветил опълченците в Яш ,и вторият е тук днес в Кърджали.Бог да благослови  това родолюбиво дело.”

На 3 март 2007 година сутринта  в църквата „свети Георги” бе осветено и знамето на отряда,след което  под звуците на Ботевия марш гвардейците  тръгнаха  с целия си блясък на първото си участие.

Бодри ,наперени , заредени с патриотизъм с горда осанка те предизвикаха истински  фурор и същевременно суматоха в центъра на града.,където от всички посоки прииждаха граждани и им се радваха.

Първото участие на отряда предизвика  небивал интерес.то премина много успешно под непрекъснатите аплодисменти и поздравления на публиката и даде изключително висок старт за бъдещи участия.

Веднага бяха поканени в столицата да водят шествието  за деня на славянската писменост и култура.

Пред пилоните на НДК ги поздрави лично Президента на Република България ,а също така министрите на културата и образованието.

Софиянци и  гости  на столицата им се радваха и поздравяваха от сърце.

БНТ  записа и излъчи специален филм за тях озаглавен „малките гвардейци”.

Първи ученически гвардейски отряд активно се включи в културния живот не само на град Кърджали , но и в живота на страната и чужбина.Участията в градове като Калофер , Плевен, Ивайловград,Димитровград , Златоград , Шумен, ,Ямбол , Пловдив, варна , Разград, Търговище , Попово  и други оставиха незабравими спомени и емоции не само на  момчетата ,но и на гражданите им.

Отряда има богата програма ,която включва танци с атрактивна и зрелищна хореография по музика на български възрожденски песни ,музика на маршове  с духови оркестри.Освен ,че танцуват гвардейския отряд изпълнява дефилета ,ритуали за поднасяне на цветя и венци пред паметници и лобни места.

Ежегодно участваме в международни фестивала на танцовото изкуство в чужбина  и  завоюваме всички престижни награди:

  • Гран При на Република Гърция
  • Първа награда гр. Римини, Италия
  • Първа награда гр. Пореч – Хърватия

За своята дейност гвардейския отряд многократно е награждаван и поздравяван.

Ръководители на състава от създаването да сега са Елена и Димитър Кондикови!

Димитър Кондиков – професионален хореограф. Завършва хореография в института в гр.София в класа на н.а. Димитър Димитров -Палаврата. Бил е главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъл за народни песни и танци в ОМД гр. Кърджали. Един от първите ръководители на мажоретни състави в България. През 2011 г. в Римини -Италия журито му връчва грамота и званието „Гранде Маестро“.

Младежки гвардейски отряди към момента:

  1. Кърджали
  2. Плевен
  3. Смолян
  4. Бургас
  5. Батак
  6. Айтос
  7. Горна Оряховица

Първи ученически гвардейски оркестър СУ „Иван Вазов“ – Плевен